London
Berlin
Rom
Barcelona
Paris
Amsterdam
Budapest
Prag
Krakow
Aktiv ferie

Services i Berlin på studierejsen

TRANSFER & TRANSPORTKORT
Vi kan tilbyde lufthavnstransfer og banegårdstransfer t/r, hvor I bliver hentet i en privat bus og kørt til jeres hotel. Med en transfer bliver enhver rejse langt mere afslappet.
Pris lufthavnstransfer Schönefeld pr. vej: banegårdstransfer pr. vej:
10-19 personer kr. 1.500,00, 20-29 personer kr. 1.600,00, 30-39 personer kr. 1.700,00, 40-48 personer kr. 1.800,00, 49-56 personer kr. 2.000,00, 57-69 personer kr. 2.500,00
Pris lufthavnstransfer Tegel eller banegårdstransfer pr. vej:
10-19 personer kr. 1.200,00, 20-29 personer kr. 1.250,00, 30-39 personer kr. 1.300,00, 40-48 personer kr. 1.400,00, 49-56 personer k. 1.500,00, 57-69 personer kr kr. 1.900,00.

Vi kan tilbyde transportkort til al offentlig transport, gældende i det tidsrum I måtte ønske. På den måde skal I ikke bruge tid på at købe billetter, hver gang I skal med offentlig transport, og I får derved mere ud af jeres tid i Berlin.
Berlin Welcomecard;
48 timer (zone AB) pr. person 18,50 euro
48 timer (zone ABC) pr. person 20,50 euro
72 timer (zone AB) pr. person 25,50 euro
72 timer (zone ABC) pr. person 27,50 euro
5 dage (zone AB) pr. person 32,50 euro
5 dage (zone ABC) pr. person 37,50 euro
Giver fri transport med alle offentlige transportmidler. Samtidig tilbydes I forskellige rabatter og frie entréer til 130 udvalgte museer, teatre og attraktioner i Berlin og Potsdam.
Transportkort:
1-dags billet pr. person: (zone AB) 6,70 euro
1-dags billet pr. person: (zone ABC) 7,20 euro
Skolegruppe 1-dags billet pr. person ved min. 10 personer: (zone AB) 3,10 euro
Skolegruppe 1-dags billet pr. person ved min. 10 personer: (zone ABC) 3,20 euro
7-dages billet pr. person: (zone AB) 28,80 euro
7-dages billet pr. person: (zone ABC) 35,60 euro
Berlin Welcomecard og transportkort kan bestilles hjemmefra, og det vil ligge klar på jeres hotel ved ankomsten. Kortene er gyldige til alle U- og S-Bahnstationer samt bus og sporvogne i Berlin.
Venligst bemærk, at der opkræves et ekspeditionsgebyr på kr. 350,- pr. gruppe for bestilling af transportkort.

GUIDEDE TURE & ANDRE SERVICES
Indholdsfortegnelse:
1. Koncentrationslejren Sachsenhausen
2. DDR Museum
3. Opklar et mord som DNA-detektiv
4. Hohenschönhausen
5. Deutsches Technikmuseum Berlin
6. Rittersport –en verden af chokolade
7. Berliner Unterwelten
8. Sightseeing med dansktalende guide
9. Sightseeing med opgaver
10. Berlin on Bike
11. Berlinmuren
12. Historiske Berlin
13. Berlins musikscene gennem tiden i bus
14. Berlins musikscene gennem tiden til fods
15. Potsdam med slottet Cecilienhof og Babelsberg Filmpark
16. Aktiv dag i Abenteuerpark Potsdam
Herefter diverse forslag til attraktioner, der kan besøges

1. Koncentrationslejren Sachsenhausen
Ca. 35 km nord for Berlin, i nærheden af forstaden Oranienburg, ligger “Nationale Mahn- und Gedänkstätte Sachsenhausen”. Sachsenhausen var nazistisk koncentrationslejr fra 1936 til 1945 og husede mere end 200.000 fanger fra 47 forskellige lande, heriblandt mange danske modstandsfolk. Det er den første
koncentrationslejr, som blev opført efter, at Reichsführer Heinrich Himmler blev Gestapos chef i 1936. Tusindvis af mennesker døde i lejren som følge af sult, sygdomme, tvangsarbejde og mishandling – eller også blev de ofre for SS’ systematiske udryddelse. Desuden døde flere tusinde under dødsmarchen til Schwerin, som fandt sted i april 1945. Der er kun bevaret en mindre del af lejren, men stedet er stadig en stor historisk attraktion, som giver et godt indtryk af de rædsler og myrderier, som fandt sted i lejren. Det er bl.a. muligt, at besøge henrettelsespladsen, barak 39, køkkenet og kommandantens bolig. Der er opført et nyt museum med en historisk gennemgang af KZ-lejrens opførelse, hvor I kan se diverse udstillinger og projekter, som er lavet af skoleklasser. Det er en god ide, at forberede besøget grundigt hjemmefra.
S-Bahn: Oranienburg
Derefter ca. 2 km gang, som er fint skiltet.
Bus nr. 804 har afgang foran Oranienburg Station én gang i timen og har stop lige i nærheden af Sachsenhausen.
Busleje til Sachsenhausen - 5 timer:
10-19 personer Kr. 3.000,00
20-29 personer Kr. 3.200,00
Rundvisning i Sachsenhausen pr. gruppe med max 30 personer Kr. 250,00
Tillæg for engelsk sprog ved rundvisningen (ellers obligatorisk tysk) Kr. 250,00
Dansk guide (er med hele vejen fra Berlin) Kr. 2.275,00

2. DDR Museum
DDR-museet viser hverdagslivet i Østtyskland under socialismen. Tanken er, at I får lov til, at opleve DDR, som det var før murens fald. Museet er interaktivt, så der er mulighed for, at gå på opdagelse i skuffer, skabe, se fjernsyn i en østtysk stue, tag en tur i DDR-biografen – eller køre en tur i Trabien gennem et område med typisk plattenbauarkitektur.
S- Bahn: Hackescher Markt
Pris pr. gruppe (max 16 pers.) for 1 times rundvisning med lokal, engelsktalende guide: Kr. 440,00

3. Opklar et mord som DNA-detektiv
På det videnskablige laboratorie Gläsernes Labor får I en spændende og anderledes oplevelse; gruppevis eksperimenterer I med mindre DNA-forsøg. En del af projektet går ud på, at I som detektiver skal opklare et fiktivt mord ved hjælp af DNA-analyser.
Gläsernes Labor åbnede i 1999. Det er et af få steder, hvor studerende selv får lov til, at eksperimentere i et laboratorium. Besøget henvender sig til elever i både folkeskolen og gymnasiet, der har genteknologi/DNA som emne i undervisningen,
Pris pr. person for 4 timers kursus inklusiv eksperimenter fra: Kr. 110,00

4. Hohenschönhausen
En af DDR’s største hemmeligheder var STASI-fængslet Hohenschönhausenr; fængslet var top-hemmeligt og top-sikret. På kort over Østberlin var fængselsområdet ikke markeret – det var kun STASI-folk, som kendte til fængslets beliggenhed.
Selv om Muren for længst er faldet, og DDR-dagene er ovre, så er det som om, at en lille bid af den frygtede Østtyske efterretningstjeneste lever videre i Hohenschönhausen. I dag fremstår fængslet næsten lige som den dag muren faldt. I kan se alt fra vandtorturkamre, der blev indrettet i 1950’erne, til det mere moderne ”trafiklyssystem”, som skulle holde fangerne fuldstændig isoleret fra hinanden, samt meget mere.
Genslerstrasse 66
U-Bahn: Genslerstrasse
Pris pr. voksengruppe (max 25 personer) for tidsreservation, entré samt rundvisning med lokal engelsktalende guide: Kr. 1.000,00
Pris pr. skolegruppe (max 25 personer) for tidsreservation, entré samt rundvisning med lokal engelsktalende guide: Kr. 500,00

5. Deutsches Technikmuseum Berlin
Dette storslåede museum fra 1982 tager jer med på en rejse gennem tiden. I præsenteres for flere temaudstillinger, som viser gamle og nye teknologier indenfor områder som IT, TV, radio, dampmaskiner, tog, modelfly, modelskibe, tøj og tekstiler. Alle trafikmidler til lands, vands og i luften er repræsenteret. Til
museet hører også Science Center Spektrum, som har et righoldigt udvalg af demonstrationsforsøg og ”hands on” forsøg. I har mulighed for, at bestille en spændende rundvisning (3 timer) med dansktalende guide.
Trebbiner Strasse 9, Kreuzberg
U-Bahn: Möckernbrücke
Pris pr. gruppe med max 30 studerende: Kr. 1.400,00

6. Rittersport –en verden af chokolade
I januar 2010 lukkede Rittersport dørene op til deres virksomhed i Berlin.
Besøget starter med en tur i 3D-biografen, hvor I får en historisk gennemgang af „brandet“ Rittersport og hører om kakaobønnens vej fra bønne til færdig chokolade.
Efterfølgende kommer I ind i chokoladefabrikken. I mindre workshops bliver I sat til, at skabe jeres egen chokolade, helt fra bunden af, under kyndig vejledning af stedets ansatte. Besøget kan sluttes af med en tur i chokoladebutikken - eller I kan slappe af i „chokoladeloungen“. Besøget på Rittersport varer ca. 75 minutter.
Rittersport har åbent alle ugens dage.
Pris pr. studerende: Kr. 60,00
Besøg på Rittersport er kun for grupper, hvor eleverne er max. 18 år. Lærere må naturligvis gerne ledsage eleverne, men de må ikke deltage aktivt. Er der mere end 16 elever i klassen deles I op i grupper.

7. Berliner Unterwelten
Gå ikke glip af et besøg i Berlins underjordiske gange, der åbnedes for offentligheden i 1997. Tunnellerne er udgravet helt tilbage i 1650 af tyske bryggere, som benyttede dem til, at holde øllet koldt. I gangene er der fundet alt lige fra begravelsespladser, hemmelige beskyttelsesrum og kloakker - til en flyfabrik. I har mulighed for, at tage med på tre forskellige rundvisninger:
Rundvisning 1: ”Mørke verdener” (ideel for skoleklasser)
Dette er den klassiske rundtur, som fører jer gennem flere beskyttelsesrum, der benyttedes under både 1. og 2. Verdenskrig. I får en utrolig og på mange måder gruopvækkende fornemmelse af, hvordan livet i beskyttelsesrummene var for tyskerne, som flygtede herned i ly for bomberegnen. Der er opsat store fotografier, som er med til, at give et levende indtryk af de konsekvenser krigen havde for helt almindelige borgere.
Rundvisning 2: ”Fra antiluftskytstårne til bunker af murbrokker” (Kun i perioden april-oktober). Denne tur fører jer gennem ruinerne af de tidligere luftværnstårne i Humboldthain Park. I får en idé om, hvordan livet har været i disse store fæstningsværker under 2. Verdenskrig. Rundvisningen starter ved tårnenes nederste platform i Humboldthain Park. Bemærk, at minimumsalderen for denne tur er 14 år.
Rundvisning 3: ”Undergrunden, bunkere og Den kolde krig”
På denne tur besøger I flere beskyttelsesrum, som blev benyttet både under 2. verdenskrig og Den Kolde Krig.
Bemærk, at rundvisningerne, som udgangspunkt, foregår på tysk. Vi kan dog forudbestille en engelsktalende guide til jer. Rundvisningerne i Berliner Unterwelten kræver forhåndsreservation.
Pris pr. person for tidsreservation, entré samt rundvisning med lokal engelsktalende guide: Kr. 75 (voksengruppe), kr. 60,00 skolegruppe.
Berliner Unterwelten
Brunnenstrasse 108a
Undergrundsstation Gesundbrunnen (U8)
www.berliner-unterwelten.de

8. Sightseeing med dansktalende guide
I Berlin har I mulighed for en tre timers sightseeingtur med en kompetent dansktalende guide. I kan f.eks. møde guiden på Alexanderplatz, hvorefter turen går gennem Berlins historiske by via Unter den Linden, Gendarmenmarkt, Friedrichstrasse og Holocaust Memorial til Brandenburger Tor og Reichstag. Sightseeingen giver et godt indblik i Berlin som hovedstad, med fokus på den historiske og kulturelle udvikling – samtidig får
I overblik over byen og dens mange seværdigheder. Har I nogle specielle ønsker til sightseeingen, f.eks. emner I ønsker taget op, så vil vi naturligvis være behjælpelige med at få disse opfyldt.
Pris pr. gruppe for 3 timers sightseeing: Kr. 1.400,00

9. Sightseeing med opgaver
Oplev Berlin på en anderledes og sjov måde. I inddeles i grupper af 4-8 personer - hver gruppe får et detaljeret kort over Berlin samt et spørgeskema. På turen bevæger I jer via forskellige ruter, hvor I passerer flere kendte og mindre kendte seværdigheder.
Se resterne af Berlinmuren på Potsdammer Platz, undersøg hvad Napoleon Bonaparte stjal fra Brandenburger Tor, for over 200 år siden, eller find adressen på en berømt jødisk maler – også ved Brandenburger Tor. Når alle er i ”mål” ved Reichstag vurderes de enkelte gruppers materiale og der findes en vinder. Det gælder ikke om, at være det hurtigste hold, men om, at bruge mindst mulig hjælp fra de forseglede hjælpekuverter
man får med. Der er naturligvis forskellige sværhedsgrader, så materialet tager hensyn til gruppens alder og faglige niveau. Turen varer ca. 2-2,5 time.
Pris pr. person inklusiv engelsktalende guide og materialer fra: Kr. 100,00

10. Berlin on Bike
Berlin er en ideel by til cykelture, så hvorfor ikke opleve byen på denne anderledes måde. I Berlin er der mange cykelruter, og grønne områder, med hyggelige stier. Med på turen er en dygtig guide, som har et indgående kendskab til byen. Turene starter, og slutter, ved Kulturbrauerei i Prenzlauer Berg. Turene foregår primært på stier og gennem parker. I kan vælge mellem to forskellige ture:
Sightseeing i Berlin:
På denne tur kommer I på en hurtig, sjov og anderledes måde forbi flere af Berlins største seværdigheder - samtidig får I et godt overblik over byen. Turen varer 3 timer og er ca. 15 km. lang.
Berlinmuren:
Berlinmuren er i dag stort set slettet fra gadebilledet. Turen følger murens oprindelige forløb forbi checkpoints, vagttårne og mindesmærker. I besøger Berlinmurens dokumentationscenter på Bernauer Strasse, hvor I lærer en masse om DDR tiden og ser originale stykker af muren. Turen varer 2,5 – 3 timer og er ca. 12 km. lang.
Pris pr. pers. (gruppe på 12-20) inklusiv cykelleje, cykelhjelm og guide til turen: Kr. 160,00
Det er muligt, at tilkøbe frokost eller forfriskning til turen, pris pr. pers fra: Kr. 50,00

11. Berlinmuren
På denne tur får I et indblik i Berlinmurens præcise forløb og historien om, hvordan man levede i øst og vest. Fra 1961 til 1989 var livet i både øst og vest påvirket af Muren. I får historier om skæbner og tragedier fra begge sider af ”Jerntæppet”, ser fragmenter af muren, vagttårnene, Vestberlins strålende boulevarder og hører om den typiske DDR plattenbauarkitektur. På turen besøger I Berlinmurens Dokumentations Center på Bernauer Str. hvor I ser originale dokumenter – og dele af muren. Turen foregår med offentlig transport (for egen regning). Hvis I har egen bus til rådighed bruges denne.
Udflugten varer ca. 3 timer og henvender sig til skolegrupper på min. 20 personer
Pris. pr. pers. inkl. guide (min 20 pers.): Kr. 70,00

12. Historiske Berlin
Berlin er en by med over 770 års historie. Der er sket store udviklinger indenfor både arkitektur, kultur, politik og videnskab, desuden har mange centrale, historiske begivenheder fundet sted i byen. På denne tur får I et indblik i Berlins historie. Der er ingen guide med jer rundt - til gengæld er dagen tilrettelagt for jer.
The Story of Berlin: Et moderne, interaktivt, 4D museum, der fortæller ca. 800 års historie med lyd, lys, film og bevægelse; historien starter med Berlins grundlæggelse i 1237 og fortsætter med pesten, 30 års-krigene, Frederik den Stores tid, militærliv, den industrielle revolution, de gyldne 20’ere, 2. verdenskrig, den delte by og murens fald. Besøget tager ca. 2 timer - afhængig af hvilket tempo I sætter for dagen. Afslutningsvis vil en lokal, engelsktalende guide tage jer med ned i en original, atomsikret bunker, som er fuldt funktionsdygtig og har plads til ca. 3600 personer.
Sejltur på floden Spree: Efter en frokostpause er der bestilt en times sejltur på floden Spree, hvor I får set Berlin på en anderledes og smuk måde.
Udflugten varer ca. 5 timer og er beregnet for skolegrupper på min. 20 personer.
Pris pr. person inkl. entré til ”The Story of Berlin” & én times sejltur på floden Spree: Kr. 180,00
Det er muligt at tilkøbe dansk audioguide på sejlturen: Kr. 35,00

13. Berlins musikscene gennem tiden i bus
På denne tur går I i fodsporene på nogle af de helt store musikere: Hvor producerede David Bowie, Iggy Pop,
Depeche Mode og U2 deres CD’er? Hvor boede Nina Hagen i det tidligere Østberlin – senere i Vestberlin? - og hvor dansede Bushido og Nena technodans i al hemmelighed? Turen foregår i bus; I føres gennem byens berømte, mindre berømte og nærmest glemte steder, som alle er en del af byens musikhistorie. I bussen ser I på monitorer med interviews af artister og producenter fra musikbranchen, som giver jer et indblik i hvordan musikernes virkelige liv udspillede sig bag facaden. Jeres musikguide har års erfaring med bands og artister og kan derfor fortælle mange spændende historier og anekdoter. Udflugten varer ca. 2,5 timer og henvender sig til skolegrupper på min. 20 personer.
Pris: pr. person inkl. musikguide og bus: Kr. 225,00

14. Berlins musikscene gennem tiden til fods
Tag med på en spadsertur, hvor I får indblik i rock- og pophistorien, som den har udspillet sig i Berlin. Turen starter i området Prenzlauerberg ved Kulturbrauerei og slutter i det hyggelige Hackescher Markt ved museet ”Ramones”, hvor der året igennem er mange koncerter. Jeres kompetente guide fortæller om de fodaftryk som bl.a. Rammstein og Nina Hagen har sat på Berlins musikhistorie. Dagen sluttes af med en sodavand, eller en kop kaffe, på ”Ramones”. Udflugten varer ca. 2 timer og henvender sig til skolegrupper på max. 30 personer.
Pris pr. pers. inkl. musikguide, entré på ”Ramones” og en vand/kaffe: Kr. 120,00

15. Potsdam med slottet Cecilienhof og Babelsberg Filmpark
Potsdam ligger i et smukt område med talrige søer og skove ved floden Havel. Slottet Sanssoucis, og parkanlæggene fra det 18. og 19. årh., danner det såkaldte kulturlandskab Potsdam. Også filmparken Babelsberg, hvor der stadig produceres film, er et besøg værd. Start dagen med at tage en tur til Potsdams gamle bydel, som blev svært beskadiget af bomber under 2. verdenskrig; her er især den hollandske bydel, og den gamle kanal, et besøg værd.
Cecilienhof:
Kejser Wilhelm II. opførte 1913-1917 slottet Cecilienhof til sin ældste søn kronprins Wilhelm og hans hustru Cecilie von Mecklenburg-Schwerin. Efter 2. verdenskrig blev Potsdamerkonferencen, hvor de allierede sejrherrer Churchill, Truman og Stalin delte
Tyskland imellem sig, afholdt på slottet. Værelserne og konferencerummet, hvor de tre delegationer holdt til, fremstår i dag fuldstændig som i 1945. Vi bestiller en halv times guidet rundvisning med lokal, engelsktalende guide til jer. Efter besøget på slottet er det tid til en spadseretur i Sanssouci parkerne; Frederik den Stores slot Sanssouci, med dets haver, ligger vest for Potsdams centrale bydel og dækker et areal på ca. 3 km2. I haverne er der flere fine bygningsværker, buster og skulpturer.
Babelsberg Filmpark:
Oplev den storslåede Filmpark Babelsberg, hvor der siden 1912 er indspillet mere end 3000 film – og der produceres stadig film. Her får i mulighed for, at gå rundt på egen hånd, se forskellige kulisser/værksteder, opleve stuntshows og tage en tur i 4D biografen.
www.filmpark-babelsberg.de
S-bahn 7 til station “Babelsberg“. Forsæt videre med bus nr 601 eller 690 til stoppet „filmpark“. S-bahn 7 til station “Griebnitzsee“, her efter ca. 15 min.
Pris pr. person for guidet rundvisning (min 20 pers.) på Cecilienhof, frokostpakke og entré til Babelsberg Filmpark: Kr. 245,00 I kan også med fordel tilkøbe følgende:
8 timers dansktalende guide, som følger jer på dagen: Kr 3.000,00
Pris for leje af bus til max. 29 pers: Kr. 3.200,00

16. Aktiv dag i Abenteuerpark Potsdam
I Potsdam har I mulighed for, at få en sjov, spændende og aktiv dag i skoven.
Abenteuerpark Potsdam er en adventure park, som udfordrer jer på både det fysiske og det personlige plan. I løbet af dagen introduceres I til forskellige klatreøvelser - naturligvis er sikkerheden i højsædet.
http://www.abenteuerpark.de/
Programmet for dagen (6 timer) er som regel følgende:
a) 30 minutters velkomst og forberedelse
b) 3 timers program med forskellige klatreøvelser og samarbejdsøvelser
c) 30 minutters introduktion til reb-øvelser og sikkerhedsinstrukser
d) 2 timers reb-øvelser
Pris pr. gruppe med 16-30 deltagere: Kr. 6.500,00
S-Bahn S7 eller regionale tog RE1 til Potsdam hovedbanegård. Her efter skal man gå mod parlamentet / Heinrich-Mann-Allee. Følg skiltene til Richtung Telegrafenberg og drej til højre ind på Albert-Einstein-Straße.
Der er ca. 15 min. gang.
Pris for leje af bus til max. 29 pers: Kr. 3.200,00
Abenteuer Park tilbydes fra 5. klasse.

Nedenfor er der forslag til hvilke seværdigheder, I kan besøge på jeres rejse til Berlin.
Berlin har utrolig mange seværdigheder, så det er væsentligt for os, at understrege, at dette kun er et udsnit af de mange oplevelser, som venter jer i byen.

Olympiastadion
Olympiastadion blev bygget til de Olympiske sommerlege i 1936. I dag har stadion plads til 75.000 tilskuere og desuden er det hjemsted for fodboldklubben Hertha Berlin. I forbindelse med VM i fodbold i 2006 blev Olympiastadion omhyggeligt restaureret, og det blev forsynet med et imponerende tag, som man har indtrykket af ”svæver” hen over tilskuerne. I har mulighed for, at bestille en guidet rundvisning gennem os, hvor I kommer til at se nogle af de områder som normalt ikke er åbne for offentligheden, bl.a. VIP områder, omklædningsrum og en underjordisk træningshal. Rundvisningen tager ca. en time.
Engelsk guide til max 30 personer: fra kr. 1.400,00
Olympiastadion kan besøges, når der ikke er sportskampe.
U-bahn: U2.
www.olympiastadion-berlin.de

Museumsinsel
”Museumsinsel”, der ligger mellem 2 forgreninger af floden Spree, er Berlins ældste, og mest kendte, museumskompleks. Det indeholder 5 museer; Pergamonmuseet (antik monumentalarkitektur samt nærorientalsk og islamisk kunst), Altes Museum (antiksamling), Neues Museum (egyptiske og forhistoriske samlinger), Alte Nationalgalerie (maleri og skulptur fra 1800 tallet) og Bodenmuseum (europæisk skulptur fra middelalder til barok, byzantinsk kunst og en møntsamling).
Museumsinsel (Bodestraße)
S-Bahn: Hackescher Markt S5, S7, S75
www.museumsinsel-berlin.de

Berliner Dom
Berlins domkirke blev påbegyndt i 1894 og stod færdig i 1905. Den ligger midt i Berlin – på Museumshalvøen. Kirken har et imponerende kirkerum. Det mest slående er den række af statuer, der omkranser rummet højt oppe under kuplen. Kirken led alvorlig skade under 2. Verdenskrig, og den er aldrig bragt tilbage til sin oprindelige form; under krigen faldt hele gulvet ned i krypten – sådan stod kirken i mange år. Det er muligt
både at besøge den enorme kuppel (270 trin) og krypten, hvor den kongelige familie er stedt til hvile.
Lustgarten i Mitte
S-Bahn: Hackescher Markt
www.berlinerdom.de

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
Kejser Wilhelms mindekirke stod færdig i 1890. I 1943 blev kirken sønderbombet under et af de britiske bombetogter, og kirken er aldrig blevet genopbygget. Den sønderrevne kirkefacade står tilbage som et synligt mindesmærke over krigens ødelæggelser. I kirken er der indrette en krigsmindehal, desuden kan man se de oprindelige. meget smukke mosaikker. Ved siden af den ødelagte kirke står imidlertid den nye Kejser
Wilhelms Mindekirke fra 1961 – en lille kantet bygning, der er opført i blå mosaikker.
Breitscheidplatz, Kurfürstendamm
U Bahn: Zoologischer Garten
www.gedaechtniskirche.com

Rigsdagen
Reichstag er samlingsstedet for Tysklands regering Bundestag. Selve bygningen er konstrueret af Paul Wallot i 1884-97. I forbindelse med en restaurering af bygningen i 1990’erne bestemte den danske designer Per Arnoldi farvesammensætningen i plenarsalen og 19 andre rum. Efter en guidet rundvisning får I mulighed for, at besøge den berømte elliptiske glaskuppel, som er designet af Sir Norman Foster. Desuden kan I besøge stedets tagterrasse, hvorfra der er en storslået udsigt over Berlin.
Platz der Republik i Tiergarten
S-Bahn: Unter den Linden
www.bundestag.de
Der kan bestilles tid til indgang på Rigsdagens hjemmeside under „Besuchen Sie uns“, derefter vælges det ønskede program - tryk ind på „Online-Formular“. Alle navne (for- mellem- og efternavne) samt fødselsdatoer skal oplyses ved tilmelding. Såfremt navnelisten ikke er korrekt, så afvises ansøgningen. Besøgende som ikke er anmeldt kommer ikke ind. Pas skal medbringes.

STASI museum
Den 15. januar 1990 besatte demonstranter STASI’s hovedkvarter; fra den ene dag til den anden opløste Berlins borgerkomite STASI, og hovedkvarteret blev med øjeblikkelig virkning omdannet til museum. Stasi var den primære sikkerheds- og efterretningstjeneste, samt undersøgelsesorgan, for politiske forbrydelser i DDR. Efterretningstjenesten baserede sig på et korps af spioner og meddelere – og der var mange af dem. Der er historier om, at mand og kone hver især har været STASI-spioner og har indberettet hinanden til STASI. I dag er det muligt at se Stasi-chef Erich Mielkes kontor, mødelokaler og stedets kantine, hvor der kører en DDR-film. Museet har desuden en udstilling af spionudstyr, faner, ordner, buster og censurerede kunstneres værker samt billedmateriale om tvangsforflyttelser i grænseområdet Ruschestrasse 103
S-Bahn: Franfurter Allee
U-Bahn: Magdalenenstrasse
www.stasimuseum.de

Jüdisches Museum
Museets udstillinger består af forskellige permanente, og midlertidige, fremvisninger. Til den permanente udstilling har man valgt et usædvanligt perspektiv i gennemgangen af 2000 års jødisk historie; den tyskjødiske fortid vises som fortolket af det jødiske mindretal selv. Udfra denne synsvinkel præsenteres velkendte, historiske begivenheder i et nyt – og mere komplekst lys. Man får også indblik i enkeltindivider og specifikke familiers skæbner. Udstillingerne opdateres løbende, og nye tilføjelser integreres hele tiden.
Lindenstrasse 9-14
Kreutzberg
U-Bahn: Kochstrasse, Hallesches Tor
www.jmberlin.de

East Side Gallery
East Side Gallery er en 1316 meter lang rest af Berlinmuren, der står i Mühlenstrasse i bydelen Friedrichshain-Kreuzberg. Murstykket er udsmykket af 118 kunstnere fra 21 lande. East Side Gallery er et open-air galleri, som stod færdigt I 1990. Værk nr. 66 ”Himlen over Berlin” er malet af de to danske kunstnere Karina Bjerregaard og Lotte Haubart.
S-Bahn: Hauptbahnhof
www.eastsidegallery-berlin.com

Story of Berlin
Et moderne, interaktivt, 4D museum, der fortæller ca. 800 års historie med lyd, lys, film og bevægelse; historien starter med Berlins grundlæggelse i 1237 og fortsætter med pesten, 30 års krigene, Frederik den Stores tid, militærliv, den industrielle revolution, de gyldne 20’ere, 2. verdenskrig, den delte by og murens fald. Besøget tager ca. 2 timer - afhængig af hvilket tempo I sætter for dagen. I kælderen kan I desuden se en original, atomsikret bunker, som er fuldt funktionsdygtig og har plads til ca.3600 personer.
Im Kudamm Karee
Kurfürstendamm 207-208
U-Bahn: Uhlandstrasse
www.story-of-berlin.de

Fjernsynstårnet
Fjernsynstårnet ved Alexanderplatz er absolut et af Berlins mest berømte vartegn. Med sine 368 meter er det et af Europas højeste bygningsværker. Det blev officielt åbnet i 1969. I kan besøge kuplen, hvorfra der er en imponerende 360 graders udsigt over Berlin. Fra tårnkuglen fører en trappe op til Restaurant Telecafé, der i løbet af 1 time roterer en gang rundt om sin egen akse.
Alexanderplatz
U-Bahn: Alexanderplatz
www.tv-turm.de

Berlin Kultur
I dag er Berlin den mest unge kunst- og kulturby i hele Europa, og den tiltrækker unge mennesker fra hele verden. Det kreative, kunstneriske liv er helt på niveau med det, man finder i London og Paris. Byen byder på utallige museer og gallerier med antik, klassisk og moderne kunst. Desuden åbnede der midt i 90érne mere end 50 små gallerier i kvarteret omkring Hackescher Markt og mange af disse er idag etableret i det internationale kunstmarked. I Friedrichshain findes desuden en del nye steder for ung kunst og kultur. Berlin råder også over tre operaer, flere koncerthuse og mange teatre. Der findes flere teater-, musik-, danse- og filmfestivaler i Berlin. Her er nogle tips til den ”lette” underholdning:
“Stars in Concert”;
Det berømte liveshow i Berlin, som opførs på det berømte Estrel Hotel; kunstnere genskaber kendte stjerner så forbløffende autentisk, at det er vanskeligt, at se og høre forskel. Oplev Elvis Presley, Madonna, Tina Turner, Tom Jones og mange flere. I kan bestille billetter gennem os.
Pris pr. pers fra: Kr. 185,00
”Blue Man Group”:
Det helt usædvanlige, eksplosive og verdenskendte show, som virkeligt pirrer sanserne. Showet er spektakulært, intelligent og komisk. Med andre ord, helt anderledes. Blue Man Group begejstrer og provokerer med kreativitet, humor og musik. I kan bestille billetter gennem os.
Pris pr. pers fra: Kr. 495,00